Универсальная суперладовая система в армянской музыке - Э. Р. Пашинян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
XX դարի երաժշտական արվեստի լադային կազմակերպման առավելագույն ձևը մեր կողմից առաջադրվող համապարփակ տրիանդաեքսիֆոնային (երեսունվեց աստիճանից կազմված) գերլադային համակարգն է: Հիմք ընդունելով հայկական ժողովրդական երգի կվարտային հնչյունաշարը (որը բնորոշ է նաև մի շարք այլ ժողովուրդների երաժշտության համար) և դրա հիման վրա կառուցվող լադերի առանձնահատկությունները, գալիս ենք այն եզրակացության, որ ժողովրդական և եկեղեցական երգերի ձայնածավալի համեմատ, որը հազվադեպ է անցնում կվարտային հնչյունաշարի գերօկտավային լադերի 3—4 կից տետրախորդների սահմաններից, կոմպոզիտորական ստեղծագործություններում կիրառվող հնշյունաշարը զգալիորեն ընդլայնվում է և հասնում երեսունվեց աստիճաններից բաղկացած գերլադային համակարգի։
Keywords: M Music and Books on Music; M Music