Древнеурартская металлургическая мастерская в городе Аргиштихинили - А. А. Мартиросян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Ուրարտական հնավայրերի պեղումներով շուրջ հարյուր տարվա ընթացքում հայտնաբերվել են հազարավոր մետաղե իրեր, այդ թվում նաև արվեստի բարձրարժեք նմուշներ, որոնք ըստինքյան,մետաղագործության բարձր մակարդակի արգասիք են։ Հասկանալի է, սակայն, որ մետաղամշակության տեխնիկական մակարդակի մասին կարելի է գաղափար կազմել գերազանցապես մետաղամշակման արհեստանոցների հայտնաբերման և ուսումնասիրության միջոցով։ Այդպիսի արհեստանոցներից առաջինը ուսումնասիրվեց վերջին տարիների ընթացքում (1965-1971 թթ.)։ Այդ արհեստանոցը գտնվում է Արգիշտիխինիլիի արևմտյան ամրոցի մոտ։
Keywords: History; Auxiliary Sciences of History; Mining engineering; Metallurgy; Ancient History; Technology; CC Archaeology; D History