О «монголах» в «Дигенисе Акрите» - Р. М. Бартикян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
«Դիգենիս Ակրիտաս» էպոսում (IX—X դդ.) հիշատակվում են Μαγούλιοι կոչված ռազմիկներ։ Ուսումնասիրողները նրանց նույնացնում էին մոնղոլների հետ և էպոսի այն հատվածները, որտեղ խոսվում է նրանց մասին, համարում ուշ շրշանի՝ XIII դարի ընդմիջարկություն։ Խաչակրաց առաջին արշավանքի անանուն Ժամանակագրության մեջ հիշված են պարսիկների, քրդերի, արաբների, պավլիկյանների միջավայրում ապրող քաջ ռազմիկներ՝ անգուլաններ կամ ագոլաններ, որոնք չեն վախենում ո՜չ նիզակներից, ո՜չ էլ նետերից։ Ա. Պ. Կաժդանը նրանց նույնացնում է Անգեղտան ռազմիկների հետ։
Keywords: History; D History