Армяно-славянские лексико-семантические параллели и их историко-лингвистическое значение - Л. А. Сараджева (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հայ-սլավոնական բառային զուգադիպումները շատ կարևոր նյութ են տալիս հնդևրոպական ցեղերի և հատկապես հայերի ու սլավոնների նախնիների բարբառային հնագույն կապերի վերաբերյալ։ Կարելի է տարբերել ընդհանուր բառերի երկու հիմնական շերտ։ Առաջին շերտը կազմում են ընդհանուր հնդևրոպական բառերը, որոնք տարածվում են հնդևրոպական եթե ոչ բոլոր լեզուներում, ապա նրանց գոնե մեծ մասում։ Երկրորդ շերտը, որ մեր քննության հիմնական առարկան է, արտացոլում է հայ-սլավոնական հնագույն բարբառային կապերը հարավ-արևելյան գոտում՝ մ. թ. ա. IV հազարամյակի վերջերին և III հազարամյակի սկզբներին։
Keywords: History; Philology; Linguistics; Language and Literature; D History