Документы из истории совместной борьбы народов Закавказья против турецких агрессоров в первой четверти XVIII века - А. Г. Абрамян (Հայկական ՍՍՌ գիտությունների ակադեմիա)
Անդրկովկասի ժողովուրդների՝ թուրք հարստահարիչների դեմ մղած պատերազմների պատմության մեջ բացառիկ նշանակություն ունեցող իրադարձություն է հանդիսացել Գանձակի հերոսամարտը, որը տեղի է ունեցել 1723 թ. հոկտեմբեր ամսին։ Այդ մարտերում թուրքական բանակը խայտառակ պարտություն է կրել Գանձակի ադրբեջանցիների, հայերի և նրանց օգնության եկած վրացական Կոստանդին թագավորի միացյալ ուժերի կողմից։ Գանձակի այս կռիվներից հետո տեղի ադրբեջանցիները, Ղարաբաղի հայերի հետ միասին, դիմել են ռուսական արքունիքին և նկարագրելով թուրքերի դեմ տարած իրենց հաղթանակը՝ նրանից զինական օգնություն են խնդրել։ Այստեղ հրապարակվում են այդ դիմումներից հինգը, որոնք պահպանվել են Հին ակտերի կենտրոնական պետական արխիվում , Պետրոս I-ի անձնական գրասենյակի ֆոնդում։
Keywords: History; D History