Из истории земельной политики царизма в Закавказье в начале XX века - И. М. Гасанов (Հայկական ՍՍՌ գիտությունների ակադեմիա)
Հոդվածում քննարկվում է ցարիզմի ագրարային քաղաքականությունը Անդրկովկասում 1900-1913 թթ. ընթացքում։ Հեղինակը հատկապես կանգ է առնում 1900 թ. մայիսի 1-ի, 1903 թ. ապրիլի 21-ի օրենքների և 1912 թ. օրինագծի վրա և ցույց է տալիս, որ Անդրկովկասում ևս ցարիզմը վարում էր հիմնականում այն քաղաքականությունը, որը 1905 թ. ռևոլյուցիայի պարտությունից հետո հայտնի դարձավ որպես ստոլիպինյան ագրարային քաղաքականություն։ Սակայն, ինչպես ցույց տվեցին փաստերը, ցարական կառավարությունը հետապնդելով գաղութարարական նպատակներ, չցանկացավ Անդրկովկասում հետևողականորեն իրականացնել թեկուզ և այդ քաղաքականությունը։ Հեղինակը միաժամանակ կանգ է առնում քննարկվող հարցերի վերաբերյալ հրատարակված գրականության վրա, նշելով նրանում տեղ գտած ինչպես ճիշտ, այնպես էլ սխալ ու վիճելի տեսակները։
Keywords: History; Political Science; Agriculture; D History; J Political Science