Об одном сооружении XIII века в Ереване - А. В. Сивков (Հայկական ՍՍՌ գիտությունների ակադեմիա)
Միջնադարյան Երևանի ուշագրավ կառույցներից մեկն է XIII դ. երկրորդ կեսում կառուցված ոչ մեծ եկեղեցին։ Հուշարձանը բացվեց 1936թ., երբ քաղաքի վերակառուցման կապակցությամբ հեռացվեցին ուշ շրջանի մի շարք, ճարտարապետական ոչ մի արժեք չներկայացնող, կառուցումներ։ Կառուցվածքի ճարտարապետական ձևերի վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ դրանք աչքի են ընկնում իրենց հարստությամբ և շատ դեպքերում որոշակի նորություն են ներկայացնում։ Առանձնապես հետաքրքրական են ստալակտիտային էլեմենտները, որոնց համեմատությունը ինչպես հայկական, այնպես էլ հարևան երկրների ստալակտիտային կոնստրուկցիաների հետ ցույց է տալիս հայկական ստալակտիտների առանձնահատկությունները և յուրահատուկ կողմերը։ Հուշարձանում օգտագործված չափական միավորի բացահայտումից պարզվում է, որ դա խիստ մոտ է ինչպես հին հայկական, այնպես էլ ուրարտական չափական միավորին՝ կանգունին։
Keywords: History; D History; N Fine Arts; NA Architecture