Суд над Спандаряном - Р. П. Катанян (Հայկական ՍՍՌ գիտությունների ակադեմիա)
1912 թվականին ցարական ոստիկանությունը բանտարկում է մի շարք ականավոր բոլշևիկ գործիչների, նրանց թվում նաև Սուրեն Սպանդարյանին։ Սպանդարյանը ձերբակալվում է Թիֆլիսից Բաքու մեկնող գնացքում՝ Բաքվի ոստիկանության կողմից։ Հոդվածագիրը հանգամանորեն պատմում է Ս. Սպանդարյանի ինչպես ձերբակալման, այնպես էլ դատավարության մասին, որպես ականատես հաղորդում է մի շարք նոր փաստեր այդ դատավարությունից, մերկացնում ցարական դատարանի հակաժողովրդական բնույթը։ Այդ դատավորության ժամանակ, որը տեղի էր ունենում Թիֆլիսում, 1913 թվականին, լսվում էր ոչ միայն Սպանդարյանի, այլև Հովիվյանի, Շվեյցերի, Խաչատրյանի, Հովհաննիսյանի գործը։ Դատարանի վճռով Ս. Սպանդարյանը աքսորվեց Սիբիր, որտեղ և նա մեռավ 1916 թվականի վերջին։
Keywords: History; Law; Political Science; D History; J Political Science