К вопросу о значении Туркманчайского договора для истории Армении - Л. С. Семенов (Հայկական ՍՍՌ գիտությունների ակադեմիա)
Արխիվային մի քանի փաստաթղթեր այժմ հնարավորություն են ընձեռում կատարելու որոշ լրացումներ հայ ժողովրդի համար Թուրքմենչայի պայմանագրի (1828թ.փետրվար)նշանակության, այդ պայմանագրի կնքման և նրա իրականացման ուղղությամբ Ա.Ս.Գրիբոյեդովի ունեցած դերի հարցում։ Գրիբոյեդովը, որպես Պարսկաստանում ռուսական միսիայի ղեկավար, մեծ դեր է խաղում Թուրքմենչայի պայմանագրի իրականացման, մասնավորապես հայերի վերաբնակեցման և տեղավորման գործում, մի գործ, որին համառորեն դիմադրում էին պարսկական իշխանությունները և Պարսկաստանում անգլիական միսիան։
Keywords: Literature; Diplomatics; Archives; Seals; Auxiliary Sciences of History; Language and Literature