Влияние изменения температуры на распространение поверхностных волн рэлея - А. З. Дарбинян; А. А. Саакян (National Academy of Sciences of Armenia)
Рассматривается упругое полупространство со свободной поверхностью, находящееся в условиях плоского деформированного состояния. Построены графики зависимости скорости поверхностной волны от параметра, включающего в себя упругие и температурные коэффициенты, а также волновое число и перепад температуры. Исследуется возможность появления поверхностных волн типа Рэлея в зависимости от перепада температуры. An elastic semi-space with a free surface, which is in a plane deformed state, is considered and the possibility of the appearance of Rayleigh-type surface waves depending on the temperature changing is investigated. The dependence curves of the velocity of the surface wave on the parameter, which includes the elastic and temperature coefficients, as well as the wave number and temperature increment, are plotted. Հետազոտվում է Ռելեյի մակերևույթային ալիքների առաջացման խնդիրը կախված ջերմաստիճանի փոփոխությունից: Առաձգական հարթ խնդրի տեսության շրջանակներում քննարկվում է առաձգական ազատ մակերևույթով կիսատարածություն, որում տարածվում են հարթ ալիքներ: Կառուցվել են գրաֆիկներ, որոնք ցուցադրում են մակերևույթային ալիքի արագության կախվածությունը մի պարամետրից, որի մեջ մտնում են առաձգական և ջերմային գործակիցները, ինչպես նաև ալիքային թիվը և ջերմության փոփոխությունը:
Keywords: Mechanics of deformable solids; Waves