Поведение напряжений в угловой точке ортотропной пластины при изгибе - Н. Г. Василян (National Academy of Sciences of Armenia)
В статье исследована ортотропная полубесконечная пластина-полоса, когда три стороны пластины шарнирно закреплены, а для четвёртой стороны, которая идёт в бесконечность, применён подход Надаи. Поверхность пластины загружена равномерно распределённой нагрузкой. Исследованы обобщённые перерезывающие силы на закреплённом крае. В частном случае синусоидально распределенной нагрузки показано, что, в отличие от работы В.В.Васильева, условие статического равновесия, с учетом обобщённых перерезывающих сил, удовлетворяется. In this article is investigated bending problem of the orthotropic semi-infinite plate strip, when three edges of the plate are hinged, and the fourth edge goes to infinity. The plate is loaded with distributed load. Is applied the approach Nadai A., which says, that to go afar from the edge, the solution must seek solution of the cylindrical bending. There are investigated generalized cutting forces on fixed edge. For particular case, when we have the sinusoidal distributed load, the static equilibrium equation is satisfied, in difference from the work of V.V Vasilyev, if we take into account generalized cutting forces. Հոդվածում ուսումնասիրված է օրթոտրոպ կիսանվերջ սալ-շերտի ծռման խնդիրը, երբ սալի երեք կողմերը հոդակապորեն ամրացված են; Սալի վրա ազդում է հավասարաչափ բաշխված բեռ: Խնդրի լուծման ժամանակ կիրառված է Նադայի մոտեցումը, ըստ որի ամրացված եզրից հեռանալիս խնդրի լուծումը ձգտում է գլանային ծռման խնդրի լուծմանը: Ամրացված եզրի վրա ուսումնասիրված են ընդհանրացված կտրող ուժերը: Մասնավոր դեպքում դիտարկված է սինուսոիդալ բաշխված բեռի ազդեցության տակ սալի ծռման խնդիրը, որտեղ ցույց է տրված, որ ընդհանրացված կտրող ուժերի ներմուծմամբ սալի ստատիկ հավասարակշռության պայմանը բավարարվում է, ի տարբերություն այն խնդրի, որը դիտարկվել էր Վ.Վ.Վասիլևի աշխատանքում:
Keywords: Mechanics of deformable solids; Thin bodies, structures