Возбуждение резонансных колебаний параметрического типа в трёхслойной магнитострикционной пластинке при помощи гармонического во времени магнитного поля - Г. Е. Багдасарян; Э. А. Даноян; М. А. Микилян (National Academy of Sciences of Armenia)
В работе исследованы вопросы динамической устойчивости трёхслойных магнитострикционных ферромагнитных пластин под действием поперечного гармонического во времени магнитного поля. Путём решения конкретной задачи установлено, что, благодаря магнитострикционному эффекту, можно возбудить резонансные колебания параметрического типа (возможность потери динамической устойчивости) в рассматриваемой пластинке. Исследованы влияния неоднородности пластинки и магнитострикционных свойств материала на главные области параметрического резонанса.Աշխատանքում հետազոտված են ըստ ժամանակի հարմոնիկ ընդլայնական մագնիսատան դաշտի ազդեցության տակ գտնվող եռաշերտ մագնիսաստրիկցիոն ֆերոմագնիսական սալի դինամիկական կայունության հարցերը: Կոնկրետ խնդրի լուծմամբ ցույց է տրված, որ սալի նյութի մագնիսաստրիկցիոն հատկությունների շնորհիվ դիտարկվող սալում հնարավոր են գրգռել պարամետրական տիպի ռեզոնանսային տատանումներ (դինամիկական կայունության կորստի հնարավորություն) ըստ ժամանակի հարմոնիկ մագնիսական դաշտի օգնությամբ: Ստացված են բանաձևեր դինամիկական անկայունության գլխավոր տիրույթների սահմանների որոշման համար: Հետազոտված են նաև սալի անհամասեռության և մագնիսաստրիկցիայի ազդեցությունները դիտարկվող տիրույթների վրա: In this paper the issues of dynamic stability of three-layered magntostrictive ferromagnetic plate under the action of harmonic in time transversal magnetic field are studied. Having solved the certain problem in this paper it is established, that due to the magnetostrictive properties of plate material it is possible to generate resonant vibrations of parametric type (possibility of loss of dynamic stability) in the examined plate under the action of harmonic in time magnetic field. The influences of heterogeneity and magnetostrictive properties of the plate on the exaamined areas is studied, also.
Keywords: Mechanics of deformable solids; Coupling of solid mechanics with other effects; Thin bodies, structures