On the formulation of the electro-elasticity theory boundary value problems for electro-magneto-elastic composites with interface roughness - A. S. Avetisyan (National Academy of Sciences of Armenia)
The dynamic problem of coupled physical and mechanical fields is considered in composites with joints of rough surfaces. By means of new proposed hypotheses of magnetic- (electro-/thermo-) elastic layered systems (hypotheses-MELS) the boundary problem is modeled for rough interfaces contact of continuous media with interconnected physical and mechanical fields. In various models of joints of thick piezoelectric layers combinations geometrically or physically heterogeneous surface layer is allocated in which the surface-exponential behavior of physicomechanical fields or thermodynamic constants are given. The effect of surfaces roughness on the equations and the thermodynamic relations is achieved through the choice of surface-exponential functions (SEF). As an example the propagation of the shear wave signal is studied in an isotropic dielectric.Դիտարկվում է անհարթ եզրերով միացված միջավայրերում ֆիզիկամեխանիկական կապակցված դաշտերի դինամիկ խնդիր: Ներմուծելով մագնիսա (էլեկտրա, թերմո) առաձգական շերտավոր համակարգերի հիփոթեզներ (hiphotesis-MELS), իրականացվում է կապակցված ֆիզիկամեխանիկական դաշտերով հոծ միջավայրերի անհարթ մակերևույթների ամրակցման եզրային խնդրի մոդելավորում: Պիեզոդիէլեկտրիկ շերտերի երկու տարբեր ամրակցումների դեպքերում առանձնացվում է ամրակցման՝ ֆիզիկորեն կամ երկրաչափորեն անհամասեռ, մերձմակերևույթային շերտ: Շերտում, մակերևութային-աստիճանային ֆունկցիաների (SEF) միջոցով տրվում են ֆիզիկամեխանիկական դաշտերի կամ թերմոդինամիկական հաստատունների բաշխման վարքերը: Այդ ֆունկցիաների ընտրությամբ իրականացվում է մակերևութային անհարթությունների ազդեցությունը եզրային խնդրի հավասարումներում և նյութական առնչություններում: Վերլուծված է, իզոտրոպ դիէլեկտրիկ շերտում, սահքի ալիքային ազդանշանի տարածման օրինակը: Рассматривается динамическая задача физико-механических связанных полей в композитах со стыками шероховатых поверхностей. Вводом гипотез магнито- (электро, термо) упругих слоистых систем (гипотезы-MELS) проводится моделирование граничной задачи контакта шероховатых поверхностей сплошных сред со связанными физико-механическими полями. При двух разных моделях соединений толстых пьезодиэлектрических слоёв выделяется приповерхностный геометрически или физически неоднородный слой. В слое задаётся поверхностно-экспоненциальное поведение физико-механических полей или термодинамических постоянных. Выбором поверхностно-экспоненциальной функции (SEF) обеспечивается влияние поверхностной шероховатости в уравнениях и в термодинамических соотношениях задачи. В качестве примера анализируется распространение сдвигового волнового сигнала в изотропном диэлектрике.
Keywords: Mechanics of deformable solids; Coupling of solid mechanics with other effects