О распространении и поведении электроупругой волны в пьезоэлектрике в зависимости от неоднородности - А. А. Камалян (National Academy of Sciences of Armenia)
В работе исследовано распространение электроупругих монохроматических волн в пьезоэлектрическом неоднородном слое класса 6mm. Физико-механические свойства слоя определяются посредством одной функции, зависящей от толщины слоя. Исследовано влияние функции неоднородности на дисперсию сдвиговой волны. Проведён сравнительный анализ для скоростей волны неоднородного и однородного слоёв. In this paper the propogation of electroelastic monochromatic waves in functionally graded layer made of 6mm piezoelectric is investigated. Electroelastic and mechanical constants of the layer (with metalized and tension free surfaces) are variations of the same function, wich is responsible for inhomogenity and derived here. The influence of inhomogenity function upon the dispersion of shear wave is analized and the numerical comparison between wave speeds of homogeneous and inhomogeneous layers is given with the same boundary conitions is made. Դիտարկված է 6mm դասի անհամասեռ պիեզոէլեկտրիկ շերտում էլեկտրաառաձգական մոնոխրոմատիկ ալիքի տարածումը: Ներմուծված է անհամասեռության ֆունկցիա, որը նկարագրում է ազատ և էկրանավորված եզրերով շերտի էլեկտրաստատիկ և մեխանիկական հատկությունների ֆունկցիոնալ կախվածությունը: Կատարված է ալիքի դիսպերսիայի վերաբերյալ հետազոտւթյուն` կախված անհամասեռության ֆունկցիայի ազդեցությունից: Բերված են միևնույն եզրային պայմանների դեպքում թվային համեմատություններ համասեռ և անհամասեռ շերտերում գոյացած ալիքների արագությունների միջև:
Keywords: Mechanics of deformable solids; Coupling of solid mechanics with other effects