Плоская задача составной плоскости с трещинами - Л. А. Арутюнян (National Academy of Sciences of Armenia)
Рассматривается плоская задача составной плоскости, состоящей из двух полуплоскостей с различными упругими характеристиками и имеющимися между ними полубесконечными трещинами. При помощи интегралов Фурье в биполярной системе координат через функции Папковича-Нейбера задача решается замкнуто. Вычислены контактные напряжения и деформации. Решена одна конкретная задача, когда внеш¬нее усилие, приложенное к берегам трещин, сводится к двум противоположно направленным сосредото¬ченным силам. Для вычислений контактных напряжений и деформаций получено простое выражение.A plane problem of a composite plane, consisting of two half-planes with varions elastic characteristics is considered. On the sections lines there are semi-infinite cracks. With the help of Fourie integrals in the bepolar system of coordinates through Popkovich-Neyberg functions the set up problem is solved in closed way. խնդիրը Դիտարկված է բաղադրյալ հարթության առաջին եզրային հարթ խնդիրը, որը կազմված է տարբեր առաձգական հատկություններ ունեցող, բաժանման մակերևույթի վրա ճաքեր պարունակող, կիսահարթություններից: Օգտվելով Պապկովիչ-Նեյբերի ֆունկցիաներից, երկբևեռ կոորդինատային համակարգում, Ֆյուրեյի ինտեգրալի օգնությամբ, դիտարկվող խնդրի համար ստացվում է փակ լուծում: Հաշված են կոնտակտային լարումները և դեֆորմացիաները: Դիտարկված է մեկ մասնավոր դեպք, երբ ճաքի վրա կիրառված է հակադիր ուղղություններով երկու հավասար ինտենսիվությամբ կենտրոնացված ուժեր: Նյութերի բաժանման մակերևույթի վրա կոնտակտային լարումների և դեֆորմացիաների հաշվման համար ստացվում են պարզ արտահայտություններ:
Keywords: Physics; Mechanics of deformable solids; Equilibrium (steady-state) problems