Самосогласованное описание адсорбции и изменения структуры адсорбционного центра - Аракелян, В. Б.; Арутюнян, С. В.; Кочарян, С. П. (Հայաստանի ԳԱԱ)
Աշխատանքում տեսականորեն ուսումնասիրվել է մակրոմոլեկուլների վրա լիգանդների նստեցման երևույթն այն դեպքում, երբ այդ նստեցումը փոխում է նստեցման կենտրոնի կառուցվածքը: Այդ դեպքում նստեցման կինետիկան նկարագրվում է երկու ոչ գծային դիֆերենցիալ հավասարումների միջոցով: Այս մոտեցումը հանգեցնում է նրան, որ նստեցման կենտրոնը ձեռք է բերում այնպիսի հատկություններ, ինչպիսիք են ստացիոնար վիճակների բազմազանությունը (այդ թվում երկստաբիլ վիճակների առկայությունը), տրիգերային եւ հիստերեզի վարքագծերը: Ցույց է տրվել, որ նստեցման կենտրոնի դեֆորմացիան հանգեցնում է S-աձև նստեցման իզոթերմի: In the paper, the adsorption of ligands to macromolecules is theoretically investigated in the case when the structure of the adsorption center changes when a ligand is bound to the macromolecule. In such a case, the adsorption kinetics is described by a set of two nonlinear differential equations. This consideration leads to the fact that the adsorption center acquires such properties as the multiplicity of stationary states (including bistable states), trigger and hysteresis behavior. It is shown that taking into account the deformation of the adsorption center leads to an S-shaped adsorption isotherm.
Keywords: Biological Physics