Рентгеновская микротомография с использованием компенсационных фильтров сложной формы - Чистяков, С. Г.; Филатов, Н. А.; Кочарян, В. Р.; Гоголев, А. С.; Рукавишников, В. С. (Հայաստանի ԳԱԱ)
Աշխատանքում փորձարարական եղանակով հետազոտվել են բարդ տեսքով ալյումինե կոմպենսացիոն ֆիլտրերի ազդեցությունը երկրաբանական նմուշների միկրոտոմոգրաֆիայում ազդանշան-աղմուկ հարաբերության վրա։ Ռենտգեն- սկանավորման ընթացքում օգտագործվել է հանքանմուշի տրամագծի չափով խոռոչ պարունակող ալյումինե ուղղանկյուն զուգահեռանիստի տեսքով կոմպենսացիոն ֆիլտր։ Ֆիլտրը անշարժ ամրացվել է առարկայական սեղանի վրա, իսկ հանքանմուշը տեղադրվել է նրա ներսում և պտտվել։ Ցույց է տրվել, որ այդպիսի ֆիլտրը ապահովել է օգտակար ազդանշանի առավելագույն լուծողունակություն ռենտգենյան կոորդինատազգայուն դետեկտորի ամբողջ դինամիկ տիրույթում։ Տոմոգրամների ստացման համար օգտագործվել են հանքանմուշի կտրվածքների ռենտգենյան պատկերները, որոնք նախապես նորմավորվել են ըստ հանքանմուշ չպարունակող ֆիլտրի կտրվածքների պատկերների հետ։ Մեր կողմից օգտագործված կոմպենսացիոն ֆիլտրը հնարավորություն է տվել վերջնական տոմոգրամներում ի համեմատ հարթ ալյումինե ֆիլտրերի նկատմամբ ազդանշան-աղմուկ հարաբերությունը մեծացնել առնվազն երկու անգամ։ The influence of an aluminum compensation filter with complicated form on the signalto- noise ratio in microtomography of geological cores was investigated. When scanning the core, a compensation filter in the form of an aluminum parallelepiped with a hole approximately equal to the diameter of the core was used. The filter is fixedly fixed over the object table, the core is placed in the hole and rotates inside the filter. It is shown that the filter provides the maximal contrast of the useful signal over the entire dynamic range of the scintillation panel detector. After normalizing the projection of the core onto the filter projection without the core, the obtained projections were used in the standard reconstruction algorithm for cone beam tomography. The use of a compensation filter made it possible to increase the signal-to-noise ratio of the resulting tomograms by more than two times, compared with the case of a conventional flat filter made of aluminum.
Keywords: X-Ray; Microtomography; Physics