Металоксидные наносенсоры изготовленные из полупроводниковых метал оксидов - Арутюнян, В. М. (Հայաստանի ԳԱԱ)
Մետաղօքսիդների հիման վրա պատրաստված կիսահաղորդչային գազային սենսորների աշխատանքի համար սովորաբար պահանջվում է աշխատանքային մարմնի նախնական տաքացում: Նանոչափային սենսորների առավելությունն այն է, որ դրանք կարող են աշխատել աշխատանքային մարմնի 300C-ից զգալի ցածր, ընդհուպ մինչև սենյակային, ջերմաստիճաններում (այսինքն գործնականում առանց սենսորի գազազգայուն տարրի նախնական տաքացման): Այս ակնարկում հաղորդվում են արդի մետաղօքսիդային գազային սենսորների համար ստացված փորձարարակ անարդյունքները: Usually semiconductor gas sensors made from metal oxides need in high pre-heating of work body. Advantages for nanoscale sensors are possibilities to work at remarkable lower than 300C temperature of its work body up to room temperature (practically without preheating of the sensor). Today’s experimental results obtained for gas sensors made from metal oxides are reported in this review.
Keywords: Chemical Physics; Nanotechnology