Квантовая модель трапециевидного ограничивающего потенциального профиля в шарообразном нанокристалле - Никогосян, Г. С.; Арутюнян, С. Л.; Манукян, В. Ф.; Никогосян, Г. Г. (Հայաստանի ԳԱԱ)
Դիտարկվում է գնդաձև քվանտային կետի համար սահմանափակող պոտենցիալի մոդել երեք փոփոխվող պարամետրերով. հորի խորությունը,ներքին և արտաքին շառավիղները: Հաշվարկվում են ստացիոնար s-վիճակները ինչպես ճշգրիտ, այնպես էլ ՎԿԲ-մոտավորությամբ: l  0 վիճակների համար կիրառվում է մոտավոր դիտարկում, քվազիդասականության հայտանիշների հաշվառմամբ: Որպես արդյունք ներկայացված են ստորին կապված վիճակների էներգիայի արժեքները սևեռված արտաքին և փոփոխվող ներքին շառավիղների դեպքում, տարբեր խորությամբ քվանտային հորերի համար: Ի ցույց է դրվում հորում մակարդակների միջև էներգիական բացվածքի կախվածությունը փոփոխվող պարամետրերից: Considered limiting potential model for a spherical quantum dot with three variation parameters - well depth, external and internal radii. The stationary s-states are calculated by the exact solution and in the WKB approximation. For states with l  0, an approximate consideration is applied, subject to the conditions of semiclassicality. As a result, the energy values of the lower bound states are presented at a fixed external and varying internal radii, in wells of various depths. The dependence of the energy gap between the levels in the well on the variation parameters is demonstrated.
Keywords: Quantum Physics