Теоретическое исследование различных типов трионных состояний в GaAs эллипсоидальной квантовой точке - Блеян, Ю. Ю. (Հայաստանի ԳԱԱ)
Հետազոտվել են տարբեր տեսակի բացասական և դրական երկչափ կապված տրիոնային վիճակները GaAs խիստ սեղմված էլիպսարդային քվանտային կետում (ԽՍԷՔԿ) միջին քվանտացված ռեժիմում: Դրական և բացասական տրիոնների փորձնական ալիքային ֆունկցիաները կառուցված են էլեկտրոնի և խոռոչի մեկմասնիկային ալիքային ֆունկցիաների հիման վրա, որոնք ստացվել են ադիաբատական մոտավորության շրջանակում: Կառուցվել են բոլոր տեսակի տրիոնային վիճակների էներգիաների, կապի և ռեկոմբինացիայի էներգիաների կախվածությունները էլիպսարդային քվանտային կետի տարբեր երկրաչափական պարամետրերից: Վերջապես, գնահատվել է տարբեր տեսակի բացասական և դրական տրիոնային վիճակների կյանքի տևողությունը միջին քվանտացման ռեժիմի համար: Different types of negative and positive two-dimensional bound trion states in a strongly oblate GaAs ellipsoidal dot (SOEQD) are investigated in the mode of intermediate size quantization. The trial wave functions for positive and negative trions are constructed on the basis of single-particle wave functions of an electron and a hole, obtained in the framework of the adiabatic approximation. The dependences of the energy, binding and recombination energies of all types of trion states on the geometrical parameters of the ellipsoidal quantum dot are constructed. Finally, the radiative lifetime for different types of negative and positive trion states in the mode of intermediate size quantization is estimated.
Keywords: Quantum Physics