Исследование образования альфа частиц в фотоядерных реакциях при энергии фотонов 21и 40 МэВ - Балабекян, А. Р.; Демехина, Н. А.; Мелян, Э.; Фалтаджанян, С.; Алексанян, А.; Амирханян, С.; Гулканян, Г.; Котанджян, Т.; Акопян, А. С. (Հայաստանի ԳԱԱ)
Ֆոտոմիջուկային ռեակցիաներում ուսումնասիրվել է 65Cu, 115In, 92Mo և 207Pb թիրախներում ալֆա մասնիկների առաջացումը արագացված էլեկտրոնների 21 և 40 ՄէՎ էներգիաների դեպքում: Գիտափորձերը կատարվել են ԱԱԳԼ-ի (Երևանի ֆիզիկայի ինստիտուտ) գծային էլեկտրոնային արագացուցչի վրա: Ստացված արդյունքները ցույց են տալիս ուսումնասիրվող ռեակցիաների ելքերի կախվածություն միջուկների զանգվածային թվերից և ֆոտոնների էներգիայից: Ստացված տվյալներից կարելի է եզրակացնել, որ ալֆա մասնիկների ֆոտոծնման մեխանիզմը կախված է թիրախների զանգվածներից և ֆոտոնների էներգիայից: The formation of alpha particles in photonuclear reactions on 65Cu, 115In, 92Mo and 207Pb targets on a beam of accelerated electrons with energies of 21 and 40 MeV was studied. Experiments were carried out on a linear electron accelerator NLA (Yerevan Physics Institute). The measurement results represent the dependence of the yields of the studied reactions on the mass number of nuclei and the photon energy. The obtained data suggest a change in the mechanism of photo-formation of alpha particles with an increase in the energy of the incident photons and the target mass.
Keywords: Nuclear Physics