Առաջին բուրժուադեմոկրատական հեղափոխության ազդեցությունը վրաց հոգևորականության վրա - Սաթենիկ Ավոյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Վրացական եկեղեցու ինքնավարության վերականգնման պահանջների առաջացումը սերտորեն կապված էր 1905թ. կայսրությունում առաջացած քաղաքական իրավիճակի հետ, երբ ցարական ռեժիմը հայտնվեց ճգնաժամի եզրին, իսկ ծայրամասերի ժողովուրդները սկսեցին ակտիվորեն հանդես գալ իշխանության դեմ: Требование грузинской церкви о восстановлении автономии было тесно связано с политическими событиями 1905 г., когда царская власть была на грани кризиса, а народности окраины начали активно выступать против правительства. The claims to restore the autocephaly of the Georgian Church started in 1905. This was closely connected to the political situation of the Russian Empire, which was then in crisis and the peoples of the peripheral areas of the empire rebelled against the authorities.
Keywords: Religion; Modern History