Теоретические подходы к изучению спорта как социального явления - Александр Акопян; Евгений Акопян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Անհրաժեշտ է սահմանել այն տեսությունները, որոնց օգնությամբ հնարավոր է ուսումնասիրել սպորտի սոցիոլոգիան: Հակամարտության տեսության կողմնակիցները կարող են սպորտը դիտել որպես սոցիալական կրթություն, որը զարգանում է կոնֆլիկտների շնորհիվ և խթանվում նրանց օգնությամբ: Սպորտում խմբերի միջև կոնֆլիկտի անալոգ կարող է հանդիսանալ մրցույթը կամ սպորտային խաղը: Սպորտի սոցիոլոգիայի համար մեծ նշանակություն ունի Էնտոնի Գիդենսի կառուցվածքաբանության տեսությունը: Այդ տեսության կողմնակիցները կարծում են, որ անկախ ուժեղ կառուցվածքից, միջխմբային և ներխմբային կոնֆլիկտներից մարդն ընդունակ է շատ բաների:It is necessary to define the theories with the help of which it is possible to study the sociology of sport. Proponents of the theory of conflict can consider sport as a social formation, which is evolved owing to conflicts and is activated by them.In sports, a competition or a sport game can be considered as analogues of conflict. Anthony Giddens’ theory of structuration is of great significance for sport sociology. Proponents of this theory believe that an individual is capable of doing much without paying attention to physical fitness, or conflicts among group members or between different groups: intergroup and intragroup conflicts.
Keywords: Social Sciences; Sociology