Հայկական սփյուռքի առանձնահատկությունները - Արթուր Ղազարյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հայկական Սփյուռքը հավաքական առումով կարելի է դասել խառը (հիբրիդ) սփյուռքների շարքին: Առարկայական հայրենիքի բացակայությունը լրացնելու համար սփյուռքահայերը ստեղծում են հոգեմտավոր հայրենիք, ուր մարմնավորվում են Հայաստանը և հայ ազգը: Армянская Диаспора не является органом сохранения армянства, но является органом развития армянства. В таком виде только возможно будет не только сохранить и уберечь армянство, но и особенно развить. The Armenian Diaspora in a collective sense may be classified among mixed (hybrid) diasporas. In the factual absence of their own mother country, the Armenians have created their own spiritual and mental one where they embody Armenia and the Armenians.
Keywords: Armenian Diaspora