Правовые и экономические причины миграции армян из Турции / XIXв.-Первая половина XXв./ - Изабелла Мурадян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ներկայացված հոդվածում ուսումնասիրվում է XIX դ. վերջի XX դ. սկզբի Թուրքիայում գործող օրենսդրական դաշտը և նրա ազդեցությունը հայկական միգրացիայի և ցեղասպանության վրա: Վեր են լուծվում երիտթուրքերի հակահայկական բնույթ կրող օրենսդրական, տնտեսական և քաղաքական նախաձեռնությունները: Ուսումնասիրվում են մի շարք պատմական միջազգային պայմանագրեր, որոնք ազդեցություն Են ունեցել տարածաշրջանի հայության վրա: Բերվում են օրինակներ նոր ժամանակաշրջանից Թուրքիայում գործող հակահայկական բնույթի օրենսդրական ակտերից: Արվում են մի շարք առաջարկություններ Հայաստանի օրենսդրական և քաղաքական հարցերի շուրջ, որոնց նպատակն է կանխել նոր ցեղասպանության տարրերը, որոնք առկա են այսօր տարածաշրջանում:
Keywords: Modern History; Social Sciences; Economic History and Conditions