Применение гидроакустического метода для изучения эмиссии газов в озере Севан - Тозалакян, П. В.; Авагян, А. В.; Алавердян, Г. Г. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучена содержащая метан эмиссия смеси газов со дна Малого Севана. Эмиссия зарегистрирована гидроакустическим методом. Определены физико-химические показатели воды на месте выделения газа и его состав. Показано, что за 2017-2018 гг. интенсивность эмиссии и состав смеси газов менялись незначительно. Ուսումնասիրվել է մեթան պարունակող գազերի արտանետումը Փոքր Սևանի հատակից: Արտանետումը գրանցվել է հիդրոակուստիկական եղանակով: Որոշվել են գազի անջատման տեղամասում ջրի ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները և գազի խառնուրդի կազմը: Ցույց է տրված, որ 2017-2018թթ. գազի արտանետման ինտենսիվությունը և կազմը քիչ են փոխվել: The emission of a methane-containing gas mixture from the bottom of Lesser Sevan was studied. Gas discharge is registered by a hydroacoustic method. At the site of emission, the physicochemical parameters of water and gas composition are determined. It is shown that the emission intensity and gas composition has been practically stable for 2017-2018.
Keywords: Geophysics