Պատմական տեղեկանք ասորիների և նրանց նկատմամբ օսմանյան կայսրությունում իրականացրած ցեղասպանության մասին - Խոսրոևա, Ա. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ասորիները Արևելքի այն հնագույն ժողովուրդներից են, որոնց նախնիները կանգնած են եղել վաղնջական քաղաքակրթության ակունքներում, մեծ նպաստ են բերել համաշխարհային մշակույթի զարգացման գործին: Ասորական պետության անկումից (605թ. մ.թ.ա.) անցել է ավելի քան 2500 տարի: Ասորիների ժառանգները, շարունակելով ապրել իրենց պատմական հայրենիքում` Պարսից ծոցի, Միջերկրական ծովի, Ուրմիայի միջև ընկած տարածքն ընդգրկող հնագույն Բեթնահրինում, հաջորդաբար հալածվել են պարսիկների, արաբների, մոնղոլների, օսմանյան թուրքերի և քրդերի կողմից: Ассирийцы -один из древнейших народов мира, внесший немалый вклад в развитие мировой культуры. более двух с половиной тысячилетий прошло после падения ассирийского царства. С тех пор потомки уцелевшего населения-вечные скитальцы, гонимые, преследуемые и эксплуатируемые многочисленными властителями Западной Азии, от древнеперсидских царей и византийских императоров до турецких султанов и английских империалистов. Assyrians are one of the oldest people of the world made great contribution in the development of world culture. It was about two and half thousand years ago after the fall of Assyrian reign(605 before Christ). Since that day the descendants of that surviving population had been perpetual wanderers chasing by many sovereigns of Western Asia beginning from old Persian kings, Byzantine emperors till Turkish sultans and English imperialists.
Keywords: Modern History