Մորի / մորենի բառի հնարավոր ծիսաառասպելաբանական ըմբռնումը հայ միջնադարյան գրական և բանահյուսական աղբյուրներում - Այդինյան, Ա. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հայ միջնադարյան գրական և ժողովրդական աղբյուրներում մորի/ մորենի բառը հանդես է գալիս նվիրագործական բնույթի իրադրությունների համատեքստում: Ըստ երևույթին բառն ունի մոշ/մոշենի իմաստը և ստուգաբանորեն կապված է հնդեվրոպական "մուգ, սև" արմատի հետ: В средневековых армянских литературных и фольклорных источниках слово mori(moreni) встречается в контексте ситуаций инициационного характера. По видимому слово имеет значение ежевика и этимологически связано с индоевропейским корнем *mor-, *mer-темный, черный. In Armenian medieval literary and folk-lore sources the world mori(moreni) is found in the context of initiatory sutuations. Apparently the word has the meaning "blackberry bush) and its etymology is associated with the Indo-European roots *mor-,*mer-, dark, black.
Keywords: Folklore; Literature