Характерные особенности ранней версии "Искусства фуги"(р 200) И. С. Баха - Арустамова, Н. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В работе представлен анализ рукописи "Искусства фага" И. С. Баха (Р 200). На основании сопоставления различных точек зрения по вопросу структуры ранней версии цикла и собственных исследований показано, что: а) в монотематическом полифоническом цикле доминирует принцип сквозного развития на основе различных типов фуг и канонов; б) выявлены структурные связы в группах фуг и канонов; в) выявлен дисбаланс частей в цикле. Աշխատանքում ներկայացված է Ի. Ս. Բախի «ֆուգայի Արվեստը» ձեռագրի վերլուծությունը: Վաղշարքի կառուցվածքի վերաբերյալ տարբեր տեսակետների զուգորդության և անձնական հետազոտությունների հիման վրա ներկայացվում է հետևյալը՝ ա)միաթեմատիկ պոլիֆոնիկ շարքում գերիշխում է ազատ միջանցիկ զարգացումը՝ ֆուգան և կանոնների տարբեր տիպերի հիման վրա, բ)բացահայտված են ֆուգաների և կանոնների խամբերի կառուցվածքային կապերը, գ) բացահայտված է ցիկլերի մասերի անհավասարակշռությունը: Analysis of the manuscript "The Art of the Fugue" (P.200) is presented in the given work. Comparison of various points of view concerning the structure of the early. version of the cycle and my own research showed, that: a) the principle of the thorough development on the basis of the various types of fugue and canons is dominated in monothematic polyphonic cycle; b) the structural bonds in the groups of the fugues and canon are revealed; c) the disbalance of the parts of the cycle is revealed also.
Keywords: Arts; Music