Фенологическое распознавание особей ящериц - персидских круглоголовок (Phrynocephalus persicus De Filippi 1863, Reptilia, Sauria Agamidae) - Тадевосян, Т. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ввиду ряда отрицательных воздействий, оказываемых на мелких ящериц традиционными методами идентификации особей, предложена комплексная методика фенологической идентидикации особей для исчезающего вида Phrynocephalus persicus. Методика основана на сопоставлении результатов сравнения ряда выделенных элементов (сегментов) узора, по признакам их выраженности, окраски и фолидоза чешуек, а также пола и изменяющихся морфологических параметров особей. Ընդունելով ներկայումս լայն տարածված սողունների անհատական ճանաչման ֆիզիկական և քիմիական եղանակների բացասական ազդեցույթունը կենդանիների կենսունակության վրա ՝ առաջարկված է անհատական ճանաչման արտաքնաբանական եղանակա՝ վերացող մողեսների տեսակի համար: Եղանակը հիմնված է մողեսների մաշկային նախշերի մի շարք ընտրված մասերի արտահայտման աստիճանի, գունավորման և թեփուկների դասավորվածության համեմատության վրա, ինչպես նաև սեռական հատկանիշների և չափերի ու կշռի վրա: Taking into account the adverse effect of traditional physical and chemical methods of individual identification of reptiels, it is proposed to use the method of phenological identification of specimens of endangered species of lizard Phrynocephalus persicus. The considered method is based on the comparison of the most variable parts of the pattern of dorsal skin, on the, comparison of the expressiveness of these parts, their color and folidose of scales, as well as, on the comparison of sexual showings, size and mass of the body.
Keywords: Zoology