Հայաստանում տարածված ժայռային մողեսների սիմպատրիկ տեղախմբերում հանդիպող հիբրիդների ուսումնասիրությունը - Գրիգորյան, Ա. and Դանիելյան, Ֆ. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է Հայաստանում հանդիպող երկսեռ Darevskia valentini, կուսածին D. armeniaca, D. unisexualis ժայռային մողեսների սիմպատրիկ տեղախումբը: Պարզվել է, որ այդ պոպուլյացիայում ընթանում է ինտենսիվ հիբրիդիզացիա կուսածին և երկսեռ ժայռային մողեսների միջև: Արդյունքում առաջանում են տրիպլոիդ հիբրիդներ, որոնք ունեն թերզարգացած սեռական օրգաններ և ի վիճակի չեն մասնակցելու բազմացմանը: Исследовалось симпатрическая популяция, состоящая из двух партеногенетичесских видов скальных ящериц Darevski armeniaca, D. unisexualis и двуполого D. valentini, расположенная на территории Армении. Выяснилось, что в этой популяции протекает интенсивный процесс гибридизации между двуполым и партеногенетическими видами, в результате чего образуются триплоидные стерильные гибриды. проведено гистологическое исследование гонад гибридов. There was study the sympatric population of the bisexual Darevskia valentini and pathenogenetic D. Armenia, D. unisexualis species of the rock lizards in Armenia. It found that the intensive process of the hybridization takes place in this population. The triploid, sterile hybridas appear as result of this process. Hystological investigations of the gonads of the hybrids were conducted.
Keywords: Biology; Zoology