О нарушениях выделения электролитов почками при гипертонической болезни - Р. Л. Асланян; Л. А. Айрапетян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հետազոտվել են հիպերտոնիկ հիվանդությամբ տառապող 70 հիվանդներ և 13 հոգի, որոնք ծառայել են որպես ստուգիչ խումբ։ Ստուգիչ խմբի և հիպերտոնիկ հիվանդությամբ տառապող հիվանդների ջրա-աղային ռեժիմը եղել է նույնը։ Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել,որ հիպերտոնիկ հիվանդությամբ տառապող հիվանդների մոտ նկատվում են էլեկտրոլիտների երիկամով արտահանման որոշակի խանգարումները։ The authurs have examined 70 patients with hypertensive disease.They have determined the glomerular filtration rate, filtration, reabsorption and excretion of sodium and potassium. It is concluded that the excretion of sodium is reduced because of increased reabsorption and the excretion of potassium is increased.
Keywords: Medicine; Cardiology; Internal medicine; Urology; Diseases of the blood and blood-forming organs