Сердце и проблема висцеральной боли - В. М. Хаютин; Ю. Е. Маляренко (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Ստենոկարդիայի ժամանակ ցավի սինդրոմի ծագումը պարզելու նպատակով դրվել են փորձեր 58 կատվի վրա, որոնք ընթացել են աորտայի և թափառող ներվերի հատումով։ Վերջինս հնարավորություն է ստեղծել դիտել ռեֆլեկտոր ռեակցիաները, որոնք ծագել են միայն աֆֆերենտ հաղորդիչների իմպուլսով։ Կատարված հետազոտության անալիզը ցույց տվեց, որ սրտի առանձնակի «ցավոտության» պատճառը հանդիսանում է աֆֆերենտ թելիկների հարաբերական կարճությունը սրտի և ողնուղեղի միջև։ The authors studied the genesis of pain syndrome in stenocardia in experiments on 58 cats whose aortal nerves and vagus were cut, and observed the reflected reactions resulting only from the impulses of afferent spinal pathways. The results show that the peculiar „painfulness״ of the heart is due tj the reatively short way of the afferent fibres between the heart and the spinal cord.
Keywords: Medicine; Cardiology