Анализ процесса упрочнения металлов с учетом вариаций структурных параметров - М. М. Аракелян; Т. А. Арзоян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассмотрено влияние структурных параметров (плотность дислокаций, наличие и концентрация дефектов, величина внешнего упругого поля и температура) на характер протекания процесса упрочнения в монокристаллах алюминия. Макроявление упрочнения представлено в виде степенной зависимости сопротивления деформированию от накопленной деформации, а микроявления, характеризующие движение дислокаций, основаны на анализе неоднородного уравнения синус-Гордона при вариации различных структурных параметров. Դիտարկվել է կառուցվածքային պարամետրերի (դիսլոկացիաների խտություն, արատների առկայություն և կոնցենտրացիա, արտաքին առաձգական դաշտի մեծություն, ջերմաստիճան) ազդեցությունը ալյումինի միաբյուրեղներում ամրացման պրոցեսների բնույթի վրա: Ամրացման մակրոերևույթը ներկայացված է դիֆորմացման դիմադրության և կուտակված դեֆորմացիայի միջև աստիճանային կապի տեսքով, իսկ դիսլոկացիաների շարժումը բնութագրող միկրոերևույթները հիմնված են, տարբեր կառուցվածքային պարամետրերի փոփոխության դեպքում, սինուս Գորդոնի անհամասեռ հավասարման վերլուծության վրա: The influence of structural parameters (dislocation density, the presence and concentration of defects, the external elastic field, temperature) on the nature of the hardening process in aluminum single crystals is considered. The macro hardening phenomenon is represented as a power dependence of the strain resistance on the accumulated deformation, and micro phenomena that characterize the motion of dislocations are based on the analysis of the inhomogeneous Gordon sine equation with variations of different structural parameters.
Keywords: Physics; Science; Nuclear Physics