Ахроматичные циклоидные дифракционные решетки - А. А. Айрапетян; Р. А. Арамян; М. Р. Акопян; Р. С. Акопян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Предлагается теория широкополосного тонкоплёночного поляризационного разделителя пучка, основанного на анизотропной циклоидной дифракционной решетке. Ахроматизация решетки обеспечивается с помощью создания двухслойной пленки с противоположными раскрутками спирали кириальной структуры. Такая система обладает почти 100%-ной эффективностью. Расчеты проводились методом матриц Джонса. Величина полученной эффективности и полосы пропускания выше полученных ранее известных результатов. Առաջարկվում է տեսություն լայն շերտ, բարակ թաղանթային բևեռացումային ճառագայթաբաժանիչի համար, որը հիմնված է անիզոտրոպ ցիկլոիդային դիֆրակտային ցանցի վրա: Ցանցի ախրոմատիկացումը ապահովվում է տարբեր պտույտի նշան ունեցող երկու կիրալ կառուցվածքների ստեղծման միջոցով: Նման համակարգը ունի համարյա 100% էֆեկտիվություն: Հաշվարկները կատարվել են Ջոնսի մատրիցաների մեթոդով: Ստացված էֆեկտիվությունը և թողունակությունը բարձր են մինչ այժմ հայտնի արդյունքներից: A theory of a broadband, thin-film polarizing beam splitter based on an anisotropic cycloidal diffraction grating is proposed. Achromatization of the grating is provided by creating a two-layer chiral structures with an opposite twist sense. Such a system has almost 100% efficiency. The calculations were carried out by the Jones matrix method. The resulting efficiency and bandwidth are higher than previously known results.
Keywords: Physics; Science