Исследование излучающих щелевых структур круглых волноводов, использующих поляризационное вырождение волны основной моды - М. В. Маркосян; А. А. Мартиросян; А. К. Агаронян; В. Г. Аветисян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Դիտարկված է կլոր ալիքատարի զույգավորված ճեղքային ճառագայթող անսովոր կառուցվածք ալիքատարում հիմնական H11 մոդով տարածվող ալիքի դեպքում: Այն կառուցված է հաշվի առնելով այդ մոդով ալիքի բևեռացման այլասերման երևույթը: Ալիքատարի լայնական կտրվածքում զույգավորված կեսալիքային լայնական ճեղքերի կենտրոնները տարափողված են՝ H11 մոդի բևեռացման ուղղության երկայնքով ալիքատարի տրամագծի երկու կողմերից, γ անկյունով: Հետազոտված են այդպիսի զույգավորված ճեղքերի ուղղորդվածության դիագրամները տարբեր տարափողման անկյունների դեպքում՝ γ հավասար, 45°, 65° և 72° Հետազոտված են նաև նման զույգավորված ճեղքերով երկհարկանի տեղակայմամբ ճառագայթող կառուցվածքների ուղղորդվածության դիագրամները: Երկրորդ հարկը գտնվում է ալիքատարի երկայնական առանցքի երկայնքով ալիքատարում կեսալիք հեռավորության վրա: Հարկերի զույգավորված ճեղքերի տարափողման γ անկյունը նույնն է, սակայն դրանք գտնվում են ալիքատարի հակադիր կողմերի վրա: Ցույց է տրված համուղղորդված ուղղորդվածության դիագրամի սինթեզի հնարավորություն զուգակցելով հակադիր ճակատային ճեղքերով երկհարկային կառուցվածքը և հակադիր զույգավորված ճեղքերով երկհարկային կառուցվածքը: The unusual paired slotted radiating structure of a circular waveguide is considered at propagation in it a wave of main mode H11. The structure is constructed taking into account the phenomenon of the polarization degeneration of wave with this mode. In the waveguide crosssection, the centers of the half-wave transverse paired slots are spaced by an angle γ on both sides of the waveguide diametric line along the polarization direction of the H11 mode. The directional patterns of such paired slots at different spaced angles γ equal to 45°, 65° and 72° as well as of the two-tier location of such paired slots are investigated. The second tier is located along the waveguide longitudinal axis on the distance equals to half of the waveguide wavelength. The paired slots of those tiers have the same spaced γ angle, but they are on opposite sides of the waveguide. The possibility of synthesizing an omnidirectional directional pattern is shown by combination of the two-tiered structure with opposite frontal slots and the two-tier structure with opposite paired slots.
Keywords: Physics; Science; Radiophysics