Вычисление излучаемой энергии в лазерах на свободных электронах без инверсии - К. Б. Оганесян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
помощью гамильтоновского формализма получены уравнения движения частиц в лазере на свободных электронах (ЛСЭ) без инверсии (БИ). Для слабого сигнала получено одномерное несвязанное фазовое уравнение типа уравнения математического маятника. Для практических оценок это уравнение совместно с уравнением изменения энергии электрона решены в рамках теории возмущения, и получены выражения для коэффициента усиления в режиме ЛСЭ и для угла выхода из первого ондулятора. Найдены выражения для коэффициентов усиления, фазы и изменения энергии в зависимости от параметров пучка и устройства. Ստացված են առանց ինվերսիայով ազատ էլեկտրոններով լազերներում (ԱԻԱԷԼ) մասնիկների շարժման հավասարումները օգտագործելով Համիլտոնյան ֆորմալիզմը: Թույլ ազդանշանի ռեժիմում ստացված է ճոճանակի հավասարման տեսքով չկապված միաչափ փուլային հավասարումը: Պրակտիկ գնահատականների համար այդ հավասարումը, էներգիայի փոփոխության հավասարման հետ լուծվել են խոտորումների տեսությամբ և գտնվել են ԱԷԼ ռեժիմի ուժեղացման գործակցի և առաջին օնդուլյատորից դուրս գալուց անկյան արտահայտությունները: Գտնված են ուժեղացման գործակցի, փուլի և էներգիայի փոփոխության արտահայտությունները կախված փնջի և սարքի պարամետրերից: The equations of particle motion in the free electron lasers without inversion are derived using the Hamiltonian formalism. In small signal regime the uncoupled one dimensional phase equation is derived in the form of pendulum equation. For the practical estimations the same equation along with the equation of particle energy change are solved using perturbation theory and the expressions for gain in FEL regime and particle angle dependence of energy at the exit of first undulator are obtained. Results for gain, particle phase and energy change depending on beam parameters and device are presented.
Keywords: Physics; Science; Radiation physics; Plasma Physics