К задаче квантового туннелирования сингулярного потенциала - Г. А. Мурадян; А. Р. Акопян; Б. В. Баласанян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассмотрена задача квантового туннелирования через сингулярный потенциальный барьер V(x)= {V◦(b/x-x/α)2, 0 < /x/≤√αb 0,/x/ > √αb на возможность замены сингулярного поведения задачи в точке x = 0 предельным переходом в усеченном в верхней части потенциале. Показана правомерность такой замены и на этой основе нулевая квантовая проницаемость потенциального барьера. Քննարկված է սինգուլյարություն ունեցող V(x)= {V◦(b/x-x/α)2, 0 < /x/≤√αb 0,/x/ > √αb պոտենցիալային արգելքի քվանտային թունելացման խնդիրը՝ x = 0 կետում սինգուլյար վարքը վերին մասը հատած պոտենցիալում սահմանային անցումով փոխարինելու հնարավորության տեսանկյունից: Ցույց է տրված այդպիսի մոդելային մոտարկման վավերականությունը և դրա հիման վրա՝ պոտենցիալային արգելքի քվանտային թափանցելիության զրոյական լինելը: The problem of quantum tunneling through a singular potential barrier V(x)= {V◦(b/x-x/α)2, 0 < /x/≤√α 0,x/ > √αb is discussed on subject of possibility to replace the singular behavior of the problem at point x = 0 by a limiting process in a truncated at top potential. It is shown the appropriateness of such a replacement and on this base zero quantum transparency of the potential barrier.
Keywords: Physics; Science; Nuclear Physics; Quantum Physics