Закон электромагнитной индукции Фарадея для произвольно движущегося заряда - В. М. Мыхитарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Обобщен закон электромагнитной индукции Фарадея для произвольно движущегося заряда и получено выражение для силы, действующей на заряд в переменном магнитном поле. Рассмотрены вопросы индукционного ускорения заряженных частиц (бетатрон) и индукционного нагрева среды (плазма, плазменный бетатрон). Ընդհանրացված է Ֆարադեյի էլեկտրամագնիսական ինդուկցիայի օրենքը կամայական շարժվող լիցքի համար և ստացված է փոփոխական մագնիսական դաշտում լիցքի վրա ազդող ուժի արտահայտությունը։ Դիտարկված են լիցքավորված մասնիկների ինդուկցիայով արագացման (բետատրոն) և միջավայրի ինդուկցիայով տաքացման (պլազմա, պլազմային բետատրոն) հարցերը։ Faraday's law of electromagnetic induction for an arbitrarily moving charge is generalized and the expression for the force, acting on a charge in an alternating magnetic field is obtained. The problems of induction acceleration of charged particles (betatron) and induction heating of medium (plasma, plasma betatron) are considered.
Keywords: Physics; Science; Electricity and magnetism