Распространение света в анизотропных метаматериалах. II. Отражение от полупространства - А. А. Геворгян; М. С. Рафаелян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассмотрено отражение света от полупространства анизтропного метаматериала при произвольном направлении оптической оси в плоскости падения света. Получены условия, при которых полное преломление и отражение не зависят от поляризации падающего света, а последнее также и от угла падения. Исследованы возможности и условия использования рассматриваемой системы в качестве расщепителя пучка, всенаправленного отражателя, фазового замедлителя, и т.д. Դիտարկված է լույսի անդրադարձը այնպիսի անիզոտրոպ մետանյութի կիսատարածությունից, որի օպտիկական առանցքը անկման հարթության մեջ կամայական է կողմնորոշված: Լույսի կամայական բևեռացման համար ստացվել են լրիվ բեկման և լրիվ անդրադարձի պայմանները, իսկ վերջինը՝ անգամ կամայական անկման անկյան համար: Հետազոտված են դիտարկվող համակարգի հնարավորությունը և կիրառության պայմանները՝ որպես փնջի բաժանիչ, բազմակողմանի անդրադարձիչ, փուլի դանդաղիչ և այլն: Light reflection from the half-space of an anisotropic metamaterial for arbitrary orientation of the optical axis in the incidence plane is considered. The conditions of total reflection and refraction, when the incident wave has an arbitrary polarization and arbitrary incidence angle (only for the total reflection) are obtained. The possibilities and conditions of use of the mentioned system as a wave splitter, omnidirectional reflector, phase retarder, etc. are considered.
Keywords: Physics; Science; Optics; Light