Теоретический анализ процесса зародышеобразования и функции распределения квантовых точек в системе InAsSbP при их оствальдовском созревании - А. К. Симонян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Теоретически проанализированы экспериментальные результаты распределения квантовых точек (КТ) системы InAsSbP по их размерам при разных временах роста. Показано, что в зависимости от времени роста процесс зародышеобразования и созревания КТ контролируется либо кинетикой перехода на границе раздела частица – матрица (распределения Вагнера), либо объемной диффузией (распределения Лифшица–Слезова). Տեսականորեն ուսումնասիրված է ըստ չափսերի քվանտային կետերի բաշխման փորձնական արդյունքները աճի տարբեր ժամանակների դեպքում: Ցույց է տրված, որ կախված աճի ժամանակից, սաղմնառաջացման պրոցեսը և քվանտային կետերի հասունացումը պայմանավորված է կամ հատիկ–մատրից բաժանման սահմանի մոտ անցումային կինետիկայով (Վագների բաշխում) կամ ծավալային դիֆուզիայով (Լիֆշից–Սլեզովի բաշխում): Experimental results of distributions of quantum dots versus sizes in InAsSbP system at different growth times investigated is theoretically. It is shown that depending on growth time the process of nucleation and ripening of QD’s is controlled by transition kinetics in the grain–matrix boundary (Wagner distribution) or by volume diffusion (Lifshiz–Slezov distribution).
Keywords: Mathematics; Science