Волновые поля поверхностного плазмон-поляритона в окрестности наноотверстия металлической пластины - В. A. Теккозян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Показано, что на поверхности металла с наноотверстием могут формироваться поверхностные плазмон-поляритоны (ППП), волновые поля которых описываются функциями Ганкеля. Эти плазмоны могут быть возбуждены падающей на поверхность металла электромагнитной волной. Ցույց է տրված, որ նանոանցք պարունակող մետաղական մակերևույթին կարող են ձևավորվել մակերևութային պլազմոն-պոլյարիտոններ(ՄՊՊ), որոնց ալիքային դաշտերը բնութագրվում են Հանկելի ֆունկցիաների միջոցով: Այդ պլազմոնները կարող են գրգռվել մետաղական մակերևութային էլեկտրոմագնիսական ալիքի անկման միջոցով:It is shown that metal surface with a nanohole can support surface plasmon polaritons (SPP), whose wave fields are described by Hankel functions. These plasmons can be excited by incidence of electromagnetic wave on the metal surface.
Keywords: Physics; Science; Optics; Light