Нестационарная теория распространения поляризованного светового импульса в четырехуровневой резонансной среде с учетом нелинейного комплексного показателя преломления среды - Г. Г. Адонц; М. А. Арзаканцян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Развита нестационарная теория распространения поляризованного светового импульса на резонансном переходе 1/2 –1/2 с учетом комплексности нелинейного показателя преломления среды. Теория развита в представлении неприводимых тензорных операторов, когда удается диагонализировать матрицу релаксаций и ввести эффективные времена распада, связанные как с релаксацией заселенности, так и с релаксацией когерентности между магнитными подуровнями резонансной системы. Տեսականորեն հետազոտված է ոչ գծային բևեռացված լույսի փոփոխությունը ռեզոնանսային 1/2 -1/2 անցման վրա հաշվի առնելով լույսի ոչ գծային բաղադրիչի բևեռացման համար բեկման ցուցիչի կոմպելքս բնույթը: Տեսությունը ձևակերպված է թենզորական ֆորմալիզմի լեզվով, երբ ռելակսացիոն մատրիցան կարելի է բերել անկյունագծային տեսքի և հաշվի առնել տրոհման էֆեկտիվ ժամանակները պայմանավորված ինչպես բնակեցմամբ, այնպես էլ՝ մատրիցական ենթամակարդակների կոհերենտությամբ: Nonstationary theory of polarized light pulse propagation through the resonant transition 1/2 –1/2 is developed, taking into account a complex structure of the medium nonlinear refractive index. The theory is developed based on the irreducible tensorial formalism which allows to diagonalize relaxations matrix and introduce effective decay times associated with the population relaxation, as well as to the coherence relaxation between magnetic sublevels of the resonant system.
Keywords: Physics; Science; Optics; Light