Определение γ-фактора сгустков заряженных частиц по измерению центральной частоты их квазикогерентного излучения в волноводе - Э. А. Беглоян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассмотрено излучение сгруппированного пучка заряженных частиц, пересекающих прямоугольный волновод перпендикулярно его оси. Проведен анализ спектра излучения и показано, что на частоте следования сгустков и его гармоник возникают резкие пики квазикогерентного излучения. Показано, что по результатам измерения центральной частоты этих пиков можно определять энергию заряженных частиц в сгустках. Դիտարկված է լիցքավորված մասնիկների խմբավորված փնջի ճառագայթումը երբ այն հատում է ուղղանկյուն ալիքատարը նրա առանցքին ուղղաահայաց: Կատարված է ճառագայթման սպեկտրի վերլուծությունը և ցույց է տրված, որ թանձրուկների պարբերական հաջորդականության հաճախության և սրա հարմոնիկների վրա առաջանում են քվազիկոհերենտ ճառագայթման կտրուկ պիկեր: Ցուց է տրված, որ այդ պիկերի կենտրոնական հաճախության չափման միջոցով կարելի է որոշել մասնիկների էներգիան թանձրուկում: The radiation of a bunched beam of charged particles crossing the waveguide perpendicularly to its axis is considered. The emission spectrum is analyzed and it is shown that sharp peaks of quasicoherent radiation arise at the frequency of repetition rate of bunches and at its harmonics. It is shown that by measuring the center frequency of these peaks it is possible to determine the energy of charged particles in the bunches.
Keywords: Physics; Science; Radiophysics