Оптический магнитометр с субмикронной разрешающей способностью на основе паров Rb - Г. Т. Ахумян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Экспериментально показано, что использование спектров флуоресценции и пропускания наноячейки с толщиной столба паров атомов Rb L = λ 2 и L = λ, соответственно, для флуоресценции и пропускания (где λ = 794 нм – длина волны лазера, частота которого резонансна с переходом Rb D1 линии), получаемых с помощью узкополосного диодного лазера, позволяет спектральное разделение и исследование изменения вероятностей атомных переходов между основными и возбужденными состояниями сверхтонкой структуры атомов 87Rb и 85Rb, линии D1 в интервале магнитных полей 10–5000 Гс. Փորձնականորեն ցույց է տրված, որ Rb-ի ատոմական գոլորշիների սյան L = λ/2 և L = λ (որտեղ λ = 794 նմ Rb-ի D1 գծի անցումներին ռեզոնանսային լազերային ճառագայթման ալիքի երկարությունն է) հաստությամբ նանոբջջի համապատասխանորեն ֆլուորեսցենցիայի ու բացթողման սպեկտրերի և նեղ գծով դիոդային լազերների օգտագործումը թույլ է տալիս սպեկտրալորեն տարանջատել և ուսումնասիրել 87Rb ու 85Rb, D1 գծի գերնուրբ կառուցվածքի հիմնական և գրգռված վիճակների միջև ատոմական անցումների հավանականությունների փոփոխությունը 10–5000 Գաուս մագնիսական դաշտերի միջակայքում: It is experimentally demonstrated that with use of fluorescence and transmission spectra of a nano-cell with the thickness of Rb atomic vapor column equal to L = λ/2 and L = λ (where λ = 794 nm is the wavelength of the radiation resonant to Rb D1 line), correspondingly, for fluorescence and transmission, obtained with the narrow-band cw diode laser allows one to resolve spectrally and study the intensity modification of separated atomic transitions from the ground to excited states of 85Rb and 87Rb D1 line hyperfine structure in the range of magnetic fields 10–5000 G. A small thickness of the column (~390 nm and ~794 nm) allows using permanent magnets and this simplifies the creation of strong magnetic fields significantly․
Keywords: Physics; Science; Optics; Light