Об интерференционном поглощении рентгеновских лучей в слабодеформированных кристаллах - К. Г. Труни; В. Р. Кочарян; Г. Р. Григорян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
На основе решений уравнений Такаги динамической теории рассеяния рассмотрена задача бормановского поглощения (аномальное поглощение) рентгеновских лучей в слабо деформированных кристаллах. С помощью волновых функций дифрагированных волн в кристалле затухание волн представлено в виде exp( ), −σl где коэффициент затухания σ включает параметр, зависящий от поля деформации. Обсуждаются возможные случаи σ = 0, а также случаи σ < 0.Ուսումնասիրված է ռենտգենյան ճառագայթների ինտերֆերենցային կլանման երևույթը թույլ դեֆորմացված բյուրեղներում: Ցույց է տրված, որ որոշակի պայմաններում` կախված դեֆորմացիայի տիպից և դեֆորմացիոն դաշտով պայմանավորված շեղման ֆունկցիայի պարամետրերից, կարող է տեղի ունենալ ինտերֆերենցային մարման գործակցի զրոյացում, իսկ որոշ դեպքերում նաև մարման գործակցի նշանափոխություն, որը որոշակի սահմաններում բերում է դաշտի ինտենսիվության էքսպոնենտային աճի: The problem of Borrman absorption (anomalous absorption) of X-rays in weakly deformed crystals is considered on the basis of Takagi’s approach to the dynamical theory. Under wave function considerations, the attenuation of the rays is represented by exp( ) −σl , where the attenuation factor σ includes a parameter of the lattice deformation field. The possibility of cases σ = 0 and even σ < 0 is discussed.
Keywords: Physics; Science; Radiation physics