Использование субдоплеровских оптических резонансов для измерения слабых магнитных полей с помощью сверхтонкой ячейки с парами рубидия - А. Д. Саргсян; Г. Т. Ахумян; Д. Г. Саркисян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Экспериментально и теоретически исследованы атомные системы 85Rb и 87Rb, D1 линии и показано, что, используя оптические резонансы, селективные по атомным скоростям, которые формируются в спектре пропускания субмикронной ячейки (заполненной атомами Rb) при однократном прохождении через нее линейно поляризованного лазерного излучения, возможно определение слабых магнитных полей начиная с 5 Гс. С учетом ранее полученных результатов, а также с помощью субмикронной ячейки с использованием атомной системы 87Rb, D1 линии и лазерного излучения с круговой поляризацией, полная область измерения магнитных полей (как однородных, так и неоднородных) составляет 5–5000 Гс. Փորձնականորեն և տեսականորեն հետազոտված են երկու ատոմական համակարգեր` 85Rb և 87Rb, D1 գծի համար: Ցույց է տրված, որ օգտագործելով ըստ արագության սելեկտիվ օպտիկական մղման ռեզոնանսները, որոնք ձևավորվում են սուբմիկրոնային բջջի (լցված Rbի ատոմներով) բացթողման սպեկտրում, գծային բևեռացված լազերային ճառագայթման եզակի անցման ժամանակ, հնարավոր է թույլ մագնիսական դաշտերի չափումը սկսած 5 Գսից: Հաշվի առնելով նախորդ արդյունքները, նույնպես ստացված սուբմիկրոնային բջջի օգնությամբ 87Rb, D1 գծի ատոմային համակարգի դեպքում, շրջանաձև բևեռացված լազերային ճառագայթմամբ, մագնիսական դաշտի չափման ընդհանուր տիրույթը (ինչպես համասեռ, այնպես էլ անհամասեռ դաշտերի համար) կարող է կազմել 5–5000 Գս: Two atomic systems of 85Rb and 87Rb , D1 line have been studied both experimentally and theoretically. We demonstrate that using velocity-selective optical pumping resonances which are formed in the transmission spectrum of a submicron thin cell (filled with Rb atoms) in the case of single passage through it of a laser radiation with a linear polarization allows one to measure weak magnetic fields starting from 5 G. Taking into account previously obtained results, also with the help of submicron thin cell with use of atomic system of 87Rb, D1 line and laser radiation with a circular polarization, the total range of magnetic field meausurement (both homogeneous and inhomogeneous) can achieve 5–5000 G.
Keywords: Physics; Science; Optics; Light