Двумерное случайное блуждание и петлевой фактор в теории перехода спираль–клубок ДНК - Г. Н. Айрапетян; Е. Ш. Мамасахлисов; В. Ф. Морозов; Вл. В. Папоян; В. Б. Приезжев (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассмотрена теория перехода спираль–клубок в двухцепочечном гомополинуклеотиде. Теория развивает ранее изложенный некоторыми из соавторов подход, основанный на фундаментальных свойствах системы (образование петель при комплементарном связывании). Расчеты проведены в рамках теории двумерного блуждания. На языке произвольных и первых возвратов получена статистическая суммы системы. Показано, что петлевой фактор теории имеет степенной характер зависимости от длины цепи. Դիտարկվում է պարույր–կծիկ անցման տեսությունը երկշղթա պոլինուկլեոտիդներում: Տեսությունը զարգացնում է ավելի վաղ համահեղինակներից մի քանիսի կողմից ավելի վաղ առաջարկված մոտեցումը, որի հիմքում ընկած են համակարգի ֆունդամենտալ հատկությունները (օղակների գոյացումը կոմպլեմենտար կապման ժամանակ): Հաշվարկները կատարված են պատահական թափառումների տեսության շրջանակներում: Ստացված է համակարգի վիճակագրական գումարի կամայական և առաջին վերադարձների միջոցով: Ցույց է տրված, որ օղակային գործոնի կախվածությունը քայլերի թվից ունի աստիճանային բնույթ: Theory of helix–coil transition in double-stranded homopolypeptide is considered. The theory develops an approach proposed earlier by some of the co-authors, which takes into account fundamental properties of the system (loop formation under complementary binding). Calculations are done in the frame of random walk theory. Partition function of the system is obtained in terms of arbitrary and first returns. It is shown that the loop factor of the theory has a power law behavior depending on the length of the chain.
Keywords: Physics; Science; Radiophysics