Сверхфокусировка поверхностного плазмон-поляритона в сужающемся вогнутом зазоре - С. И. Божевольный; Х. В. Неркарарян; С. Б. Овсепян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Показано, что в вогнутом зазоре между плоской и циллиндрически выпуклой металлическими поверхностями поверхностный плазмон-поляритон может локализоваться в нанометрических размерах, в условиях адиабатического сужения минимальной ширины зазора и радиуса кривизны выпуклости. Ցույց է տրված, որ հարթ և գլանաձև ուռուցիկ մետաղական մակերևույթների միջև ձևավորված գոգավոր դիէլեկտրական ճեղքում մակերևութային պլազմոն-պոլյարիտոնը կարող է տեղայնացվել նանոմետրային չափերում, ճեղքի մինիմալ լայնության և ուռուցիկության կորացման շառավղի ադիաբատային սեղման պայմաններում: In a concave gap between the flat and cylindrically convex metallic surfaces, surface plasmon-polariton may be localized in nanoscale, in conditions of adiabatic narrowing of the gap minimum width and convex curvature radius.
Keywords: Physics; Science; Optics; Light