Переход спираль–клубок биополимеров в растворителях, взаимодействующих конкурентным и неконкурентным способами - Ш. А. Тоноян; А. С. Мирзаханян; Г. Н. Айрапетян; А. В. Царукян; В. Ф. Морозов (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В рамках обобщенной модели полипептидной цепи, на основе введенного ранее гамильтониана модели для растворителя, связывающегося с биополимером как конкурентным, так и неконкурентным способом, получены аналитические выражения и вычислены термодинамические и другие усредненные параметры, как для повторяющихся единиц биополимера, так и для молекул растворителя. Պոլիպեպտիդային շղթայի ընդհանրացված մոդելի շրջանակներում, ավելի վաղ ներմուծված՝ կենսապոլիմերների հետ ինչպես մրցակցորեն, այնպես էլ ոչ մրցակցորեն կապվող լուծիչի մոդելի համիլտոնիանի հիման վրա ստացվել են անալիտիկ արտահայտություններ, հաշվարկվել են թերմոդինամիկ և այլ միջինացված պարամետրեր ինչպես կենսապոլիմերի կրկնվող միավորների համար, այնպես էլ լուծիչի մոլեկուլների համար: Within the frames of generalized model of polypeptide chain, on the basis of the Hamiltonian of model of solvent, which interacts with a biopolymer in both competitive and non-competitive ways, introduced earlier, analytical expressions are obtained and thermodynamic and other averaged parameters are calculated for both the repeating units of the biopolymer and the solvent molecules.
Keywords: Physics; Science; Chemical Physics